072-2597288
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

מעקבי היריון

 

מעקב היריון

 
 
ד"ר יוסי הר-טוב ממליץ לקבוע פגישה אצל גינקולוג, עוד לפני ההיריון, מכמה סיבות: לבדוק את הרחם והשחלות, לקבל הפניה לבדיקות ראשוניות (כמו בדיקות דם ובדיקות גנטיות) ולקבל המלצות לגבי נטילת ויטמינים חיוניים. במעקב ההיריון מתבצעות מספר פגישות – פגישה ראשונה בתחילת ההיריון שמטרתה לקבוע את מיקומו ותקינותו של ההיריון, בדיקות דם שגרתיות, לחץ דם ומשקל.
 
 
 
מעקבי היריון
 
 
 
 
כך נראה מעקב היריון סטנדרטי:
 
 

סקירת מערכות

 
סקירת מערכות מוקדמת
 
סקירת מערכות מוקדמת היא בדיקה המתבצעת בין שבוע 14.5 ל-16.5 להיריון. הבדיקה מתבצעת בדרך כלל בגישה וגינלית לצורך סקירת איברי העובר, וזאת במטרה לשלול מומים עובריים ולבדוק אם יש ממצאים חשודים הדורשים בירור נוסף.
 
סקירת מערכות מאוחרת
 
מתבצעת בין שבוע 20 ל-23 של ההיריון בעיקר בגישה בטנית, אך בתוספת בדיקה וגינלית לצורך בדיקת מצב צוואר הרחם.
 
סקירה שלישית
 
בדיקה חשובה זו עדיין אינה מוגדרת כבדיקה שגרתית במהלך ההיריון ע"י משרד הבריאות, אך בחלק ממדינות העולם כבר הפכה לבדיקה מומלצת במעקב רגיל.

בבדיקה זו עוברים שוב על האיברים החשובים שבהם יכולים להתגלות מומים מאוחרים – בעיקר מומי מוח, מערכת העיכול ומערכת השתן – וכמובן בודקים את צמיחת העובר.
 

שקיפות עורפית

 
מתבצעת בין שבוע 11 ל-14 של ההיריון, ומטרתה לבדוק את הסיכון הסטטיסטי לתסמונת דאון. הערכת הסיכון מתבצעת בשילוב עם בדיקת דם – סקר טרימסטר ראשון. כמו כן, בשקיפות עורפית של 3 מ"מ ומעלה יש סיכון למומים מולדים כמו מומי לב ועוד.
 
בדיקת אולטרה-סאונד מכוונת
 
מתבצעת בכל שלב שבו מתעורר חשד בבדיקת אולטרה-סאונד למום עוברי כלשהו.
 
אולטרה-סאונד שליש שלישי
 
יש הקוראים לבדיקה זו "סקירה שלישית". במהלכה, בנוסף לצמיחת העובר, בודקים את האיברים שבהם יש סיכון להופעה מאוחרת של מומים או בעיות: מוח, מערכת עיכול, מערכת השתן (כליות ושלפוחית השתן) וכו'. הבדיקה לא מתבצעת כשגרה במעקבים בקופות החולים.